Natte moesson

Het water valt bij bakken uit de hemel zonder ophouden. Daarbij blijft het heet, dus je ziet de planten voor je ogen groeien. afgekapte kroontjes van ananassen schieten in een mum van tijd wortel. Ze dragen binnen een jaar vrucht, is mij beloofd. De regen lokt ook allerlei dieren tevoorschijn, zoals slangen en reuzenhagedissen. Gelukkig zijn ze net zo min op ons gesteld als andersom, maar toch.

Sinds vier dagen is de veerboot naar Samui en het vasteland uit roulatie genomen vanwege tropische stormen. Er ligt nu een kleine armada aan vissersboten in de baai te wachten tot de storm afneemt. De vissen laten zich nu toch niet zien. Wij zitten precies aan de goede kant van het eiland, want de wind staat meestal op de rotskust aan de oostkant. Terwijl het spookt op zee, zijn we van jan en alleman afgesloten. De winkels zijn leeg, want de dagelijkse aanvoer van levensmiddelen ligt stil. Zo’n toestand duurt meestal een week, horen we. Als dat klopt zijn we er bijna doorheen.

Kristien gezien door Mark