Schimmel

Het is bijna surrealistisch om te zien hoe koud het bij jullie is, terwijl de temperatuur hier ’s nachts nooit onder de 280 zakt. We moeten ’s avonds de airco aanzetten omdat anders alles, en ik bedoel echt alles, door het vocht bezwangerd raakt. Het is bijna 5 december en op de Hollandse tv zien we de Sint langskomen, maar het woord schimmel heeft voor mij hier een nieuwe betekenis gekregen. Schimmel groeit overal: op meubels, op leer, op kleding, in kasten, in je bed. En het is onwaarschijnlijk hoe snel dat gaat. Door de overvloedige regen is de luchtvochtigheid zo hoog, dat die overal op neerslaat. De zon schijnt te weinig om alles weer op te drogen. Wasgoed blijft klam en alles wat je maar enigszins vochtig weghangt, gaat schimmelen. Heftig.

In principe moet het regenseizoen langzamerhand op zijn eind lopen, maar de natuur houdt zich niet zo erg aan de kalender. Bij jullie duidelijk ook niet. Ondertussen gaat alles hier gewoon door. Je merkt een toenemende bedrijvigheid onder de Thai omdat zo rond de 15e het seizoen weer begint. Er wordt druk getimmerd, gesnoeid en opgeruimd. De vooruitzichten zijn gunstig, want er zijn tot en met maart veel boekingen. Maar dat is allemaal betrekkelijk natuurlijk, want zodra er in Bangkok rellen uitbreken zeggen de meeste mensen weer af. Hier op Koh Tao is trouwens van die politieke onlusten niks te merken. Wij voelen ons hier veilig.

Kristien gezien door Mark