Ladyboy

Mijn favoriete winkel op het eiland verkoopt gereedschap. De hoge ruimte die buiten openingstijd wordt afgesloten met een rolluik puilt uit van alle mogelijke bouwmaterialen, van schroeven, moeren en spijkers tot ladders en tuingereedschap. Een soort quincaillerie, waar ik in Frankrijk ook dol op was. Grootste attractie van de shop is de winkelbediende, een Thaise ladyboy. Ik schat hem achter in de twintig; hij heeft iets vrouwelijks, maar niet aanstellerig en is ook zijn lichaam nog niet verbouwd.

Onlangs kochten we elders op het eiland een eettafel met stoelen bij een vrouw, die later een man bleek te zijn. Dat merkte je eigenlijk pas aan haar stem. Een lichaam met alles erop en eraan, goed gekleed, verzorgd opgemaakt, met een verfijnde motoriek, was het bijna een rasechte vrouw.

Je ziet ze hier veel, jongens met paardenstaarten, make-up en handtasjes, met en zonder borsten. Er is op het eiland zelfs een cabaret waar ze optreden. Een paar jaar geleden zijn we eens meegetroond. Een aandoenlijke show, waarbij de als diva’s uitgedoste boys de toenmalige internationale tophits stonden te play-backen. De volgende ochtend zag je ze zonder glitters op hun gewone werkplek: als ober, dvd-verkoper of achter de balie van een reisbureautje.

De ladyboy van de gereedschapskit heerst als een vorst over zijn domein. Altijd opgewekt, heeft hij zo zijn eigen tempo. Als je binnenkomt, heeft hij je meteen in de peiling, hoe druk het ook is. Hij helpt drie, vier klanten tegelijk zonder iemand tekort te doen. Laatst kwam ik om een wandhaak voor de badkamer. No have, was het na enig zoeken, en hij ging verder met een andere klant. Maar inmiddels weet ik dat je gewoon moet wachten, en dus keek ik wat rond bij de scharen en messen. Even later zag ik hem telefoneren. Hij wenkte mij: cheap or beautiful? Ik ging voor het laatste.

Een dikke week later arriveerde de haak. Weliswaar niet een zoals ik bedoelde, maar een degelijke verchroomde stang met wel tien ophangpunten. Nu nog alleen vier gaten boren in een badkamertegel zonder die te breken...

Kristien gezien door Mark