Werken

De zondagsrust bestaat in Thailand niet, de winkels zijn er alle dagen open. Werken betekent voor een Thai iets anders dan voor ons. Hard werken, geld verdienen, vroeg dood – de ratrace van het westen is hier nog niet doorgedrongen. De wens om rijk worden is universeel, maar niemand werkt zich in deze contreien uit de naad.

De rijkste man van Thailand is de koning. Met een geschat vermogen van vijftig miljard is hij met glans de rijkste vorst ter wereld. En bovendien groeit zijn onmetelijke fortuin nog dagelijks door schenkingen van zijn volk. Dat geld besteedt hij op zijn beurt aan goede doelen zoals onderwijs en zorg.

De doelgerichtheid van de westerling is in het oosten ver te zoeken. Een oosterling leeft meer in het moment, iets dat wij bijna zijn verleerd. Dat maakt dat je elkaar soms niet begrijpt.

Laatst had ons modem het begeven. Voor ons een kleine ramp – geen internet, geen mail – maar voor de Thai niet meer dan een detail. Het duurde ruim een week voor de monteur kwam kijken, want liever legt hij nieuwe netwerken aan. De reparatie bleek niet simpel. Na uren werd, schoorvoetend, het oude modem door een nieuw vervangen.

Het lijkt wel of ze denken als iets stuk is, dat het misschien vanzelf weer goed komt. Eerst maar eens afwachten. Zo ging het ook toen onze auto weigerde te starten. Dat is de accu, denk je dan als leek. We stonden niet ver weg van de garage en iemand kwam meteen met startkabels aandraven. Hij kreeg de motor aan de praat en vulde nog wat vloeistof aan onder de motorkap. Ziezo, probleem verholpen.

De volgende ochtend was de accu volkomen leeg. Maar net die dag was het Chinees Oudjaar. De garagehouder is van Chinese afkomst en dus vierde hij feest. Toch werd de auto opgehaald, maar verder hoorde je een week lang niks. Uiteindelijk was er geen ontkomen aan: de accu moest vervangen, iets waarom wij van meet af aan hadden gevraagd. Maar voordat je op kosten wordt gejaagd, proberen ze eerst alle mogelijkheden uit.

De Thai zijn meesters in het vinden van een noodoplossing en gaan pas overstag als dat niet werkt. Zo komt het dat een reparatie wel eens lang kan duren. Je denkt dat Thai niet klantgericht zijn, maar dat zijn ze wel. Ze doen juist alles om de klant overbodige uitgaven te besparen. Alleen gaat alles in hun eigen tempo. Een Chinese wijsgeer zei het zo: ‘Soms zit ik en denk na, maar meestal zit ik gewoon te zitten’. Die houding is hier gemeengoed. Zou het besmettelijk zijn?

Kristien gezien door Mark