Cosmetica

Het schoonheidsideaal van Thaise vrouwen is een lichtgetinte Birmese huid en Indiase ogen. Zo werd mij gisteren verzekerd door twee beeldschone bewoonsters van het eiland. Je had ze moeten zien; een mens is blijkbaar nooit tevreden.

De ogen zijn de spiegel van de ziel, daar valt niet veel aan te veranderen. Maar met de huid kan je nog alle kanten op. Whitening cream bijvoorbeeld, de schappen van de winkels staan er vol mee. Het heeft even geduurd voor ik die potjes in verband bracht met het schoonheidsideaal.

We waren hier maar pas of ik zag vrouwen lopen met witte strepen op hun gezicht. Net of ze ’s ochtends voor de spiegel niet de moeite hadden genomen die uit te wrijven. Je zag het ook bij kinderen, zelfs baby’s. Bij kleintjes blijkt het talkpoeder te zijn, als zonnefilter. Het zonlicht is zelfs voor een Thaise huid te fel. Maar bij volwassenen is het dus witsel. Het lijkt de omgekeerde wereld wel: wij kopen dure crèmes om bruin te worden, en hier willen ze niets liever dan een blanke huid.

Er zijn ook dingen die hetzelfde zijn in oost en west, zoals de hype van voedingssupplementen. Sinds kort is Thailand in de ban van zaken als darmreiniging, visolie, chlorofyl. Wij waren voor vertrek gestopt met de aanschaf van zulke middelen. Behalve ginkgo, kan je bij een gezond dieet eigenlijk al die dure pillen missen. En nu worden we hier belaagd.

Een groot Amerikaans concern levert zijn supplementen via internet en werkt met franchisepartners over de hele wereld. De opzet van het bedrijf lijkt op een kettingbrief: wie bovenaan staat, vangt het meeste geld. Het gaat erom als partner steeds nieuwe klantenpiramides op te zetten. Bij de Thai, die niet vies zijn van een gokje, slaat dat enorm aan.

De topverkoopster van de pillengigant is een Thaise kapster. Inmiddels bewoont zij een zelfgebouwd paleis en kan lui achterover leunen. Haar aandeel in de winst bedraagt per maand het jaarloon van een modale Thai. Slapend rijk worden, dat wil iedereen wel. Dat je daarvoor naast een franchisebedrag maandelijks ook zelf een partij dure pillen moet afnemen, vergeten ze.

Kristien gezien door Mark