Eagles

De schildpad en de adelaar genieten hier speciale status. De schildpad staat voor geluk en een lang leven en is in allerlei uitvoeringen te koop. Ik heb er een van jade. Omdat Koh Tao genoemd is naar de zeeschildpad, heeft die hier zelfs een eigen monument. Sinds kort prijkt op de kruising van de hoofdweg naar de pier een afgeplatte molen van geverfd beton. Daar waar je wieken zou verwachten zweeft een schildpad op een stalen spies. Een merkwaardige hommage.

De zeeschildpad was hier jaren geleden geen zeldzame verschijning onder water. Maar sinds duikers in steeds groter getale de zeebodem rond het eiland onveilig maken, blijft hij op veilige afstand van mensen die aan zijn schild gaan hangen of die met hem op de foto willen. Geef hem eens ongelijk.

Net zo zeldzaam is het om een zeearend voor je lens te krijgen, al cirkelen ze elke avond rond het huis. Wanneer de schemer valt, komen ze schor krassend aangezeild. Ze vliegen altijd in paren en wachten tot de boten hun licht ontsteken om inktvis naar het oppervlak te lokken. Dan vissen ze mee.

Een adelaarspaar is voor het leven trouw. Wie zegt dat we van dieren niets kunnen leren? Ze nestelen onbedreigd in bomen die nog eens ruim 10 meter uitsteken boven de hoge palmen. Die boomsoort is beschermd om adelaars te laten nestelen. Er is hier op het eiland zelfs een restaurant rondom zo’n boom gebouwd.

De Thai hebben menige plek vernoemd naar deze hoogvliegers: eagle mountain, eagle valley, enzovoorts. Deze leeuwen van de lucht worden vaak afgebeeld. Ik zag laatst een heester gesnoeid als adelaar. Daar zijn ze weer, op hun enorme wieken zweven ze door het luchtruim. Zelfs uit de verte zijn ze majestueus.

Kristien gezien door Mark