Magistrale stralende zon

Het is nog niet zover, maar zoetjesaan gaan we het warmste jaargetijde tegemoet. Dat vindt straks zijn hoogtepunt op 14 april met het waterfeest Songkran. Op deze geboortedag van Boeddha wordt het Thais nieuwjaar gevierd. De festiviteiten duren officieel drie dagen en iedereen zoekt zijn familie op.

Dit jaar vallen de feestdagen gunstig. De eerste is op 6 april, de dag waarop de stichting van de dynastie van het koningshuis herdacht wordt. Nieuwjaar valt midden in de week, zodat van 6 tot 18 april het openbare leven stil valt. Bangkok stroomt leeg, vliegtuigen zijn lang van tevoren volgeboekt, treinen en bussen puilen uit.

Tijdens Songkran mag je elkaar op straat met water bombarderen. Ons is al afgeraden rond die tijd op reis te gaan. Beschoten worden met een waterpistool is op zich geen ramp, maar ook je bagage krijgt de volle laag. In sommige steden blijven ze drie dagen met water gooien. Hier op Koh tao houden ze het bij één. De hitte plus de luchtvochtigheid schijnen zo overweldigend te zijn dat je een koude douche alleen maar toejuicht. Zo luidt tenminste het verhaal.

We zijn al meer dan eens Thai tegengekomen die verlangend zeggen: bij jullie is het tenminste koud. Ze hebben geen idee, want hier wordt 20 graden al als kil ervaren. De natuur houdt hier van uitersten, alles of niets. Zo hebben we nu al weken lang geen druppel regen meer gezien.

Doordat de planten in de tuin om water schreeuwen, is onze tank snel leeg. Dus moeten we regelmatig water kopen. Een auto met een plastic tank achterop kan per rit 1000 liter water brengen. Dit jaar hebben we geluk, want er is water in overvloed omdat het uitgebreid geregend heeft. Maar het jaar ervoor is er bijna niets gevallen en was de waterprijs twee keer zo hoog als nu. de wet van vraag en aanbod geldt overal.

De zon straalt nu bijna dagelijks op volle kracht. De berichten dat het helse hemellichaam vuurvlammen uitstoot, wil je onmiddellijk geloven. Nergens heb ik de zon zo groot en fel gezien als hier boven de zee. Je wilt het licht soms even dimmen, wat net zo onnozel is als ’s avonds de verwarming af willen zetten. Het duurt lang voor je zulke reflexen kwijt raakt.

soms zitten we ’s ochtends vroeg een uurtje op het dakterras van de zon te genieten. Maar tegen elven brandt hij zo fel dat je de schaduw in vlucht. Je ziet hier regelmatig knalrood verbrande mensen lopen, bleke toeristen die de kracht van de straling hebben onderschat. De eerste hulppost heeft het er druk mee.

Kristien gezien door Mark