Hak

In Frankrijk hadden wij een schuur vol tuingereedschap, van simpel handwerk tot gemotoriseerd. Voor ieder klusje was er wel een bijbehorend werktuig. Dat maakte het tuinieren probleemloos, behalve bij motorpech want dan stonden wij met de handen in het haar.

Hier is het tuindersleven een stuk overzichtelijker. behalve een tuinslang – zonder sproeikop – en een gieter heb ik maar één stuk gereedschap: de hak.

Op de hak zou je een loflied kunnen zingen. Het is het meest universele stuk gereedschap dat ik ken. In de bouw, in de sloop, in de tuin – je komt de hak overal tegen. Het staal waaruit hij is gesmeed is onverwoestbaar. Alleen de houten steel begeeft het soms, maar die is los te koop. De hak is in gebruik als schop, als hark, als bijl, als hamer, moker, menger van beton of troffel. Ik kap er zelfs papaya’s mee uit de boom.

Het zet je aan het denken, zulk gereedschap. Minder is meer.

Kristien gezien door Mark