Russische roulette

Naarmate je hier langer verblijft, krijg je steeds meer oog voor de roekeloosheid van de Thai. Er loeren hier tal van risico’s waarmee je als toerist met een beetje geluk niets te maken krijgt, maar niks is uitgesloten.

Het grootste gevaar is voedselvergiftiging, veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne. De ongewassen handen van een kok of de soms pikzwarte doekjes waarmee de tafels worden schoongeveegd – een ongeluk schuilt in een klein hoekje.

Gelukkig went het lichaam aan zulke omstandigheden en bovendien leer je uit te kijken waar je wel en niet eet. Maar wàt je eet kan je helaas niet altijd zien. Zo werd vorige week aan de grens met Vietnam een lading van tweeduizend Thaise honden onderschept, waar de Vietnamese horeca flinke bedragen voor over had. Ook voor de talrijke zwerfhonden is het leven hier een Russische roulette.

De stad Chiang mai in het noorden kent andere problemen van hygiëne. Begin dit jaar zijn in één en hetzelfde hotel zeven doden gevallen als gevolg –zo blijkt uit internationaal onderzoek– van een zwaar rattengif. Dat was gebruikt om die onwelkome knaagdieren uit de hotelkamers te weren. Natuurlijk zie je als hotelgast liever geen rat op je kamer, maar om daarvoor nou het loodje te leggen…

Niemand staat stil bij de juiste dosering van gevaarlijke stoffen. Dat merken wij dagelijks in het zwembad. Zonder enige analyse vooraf worden er af en toe domweg een paar zakken chemicaliën uitgestrooid in het zwemwater. Vlak voor en na dat strooien zijn er dagen dat het water zo troebel is dat we rechtsomkeer maken.

Op kleine en op grote schaal kom je dit soort onbezonnen gedrag in heel Azië tegen. Neem de recente kernramp in Japan. De regering wist precies hoe groot het stralingsgevaar was en in welke richting de gifwolk zich verspreidde. En toch brachten ze de bevolking willens en wetens in gevaar door onvolledige informatie. schaamte weegt in dit deel van de wereld zwaarder dan verantwoordelijkheidsgevoel. Horen, zien en zwijgen op zijn Aziatisch.

Kristien gezien door Mark