Waarom?

De hemel is onbewolkt, er valt geen mug te bekennen en de temperatuur is nog niet verzengend. Ideale omstandigheden om te tuinieren. Ik pak mijn hak en val aan op groeisels die mijn jonge aanplant overwoekeren.

Eigenlijk onbegonnen werk, want de jungle is oppermachtig. Overal schieten planten en struiken ongevraagd de grond uit, waar een jaar geleden nog alles kaal was. Tijdens de bouw hebben de wortels zich koest gehouden, maar sinds er geen steenhopen meer liggen en er niet dagelijks horden mensen rondlopen, heeft de natuur het heft weer stevig in handen.

Onder het vlijmscherpe blad van de hak voel ik niets dan wortelvertakkingen, van bomen die er staan en van wat er voor de bouw is gekapt. En alles loopt opnieuw uit.

Binnen een half uur ben ik drijfnat en het resultaat van al mijn inspanning is nauwelijks zichtbaar. Ik val even stil en groet een van de bouwvakkers die langsloopt. Hij stopt en staart peinzend van mij naar mijn hak. Dan zegt hij opeens: why?

Verward mompel ik dat ik een nette tuin wil. Hij kijkt me eens goed aan, alsof hij me hoger had ingeschat, haalt dan zijn schouders op en loopt door.

Kristien gezien door Mark