Feest

Meestal is het ’s ochtends doodstil bij het zwembad. De man die het bad schoonhoudt staat vaak te suffen langs de waterkant en onderbreekt zijn werkzaamheden om de haverklap. maar vandaag horen we bij aankomst al een druk gekwetter.

Overal lopen mensen die de laatste hand leggen aan een metamorfose van de tuin. De bloeiende bomen zijn behangen met kleurige linten, op het gras staan extra zitjes en overal zijn korven met witte orchideeën neergezet. Feestje?

Jazeker. Vandaag viert BAN’s, de school waar Flavius bijna twintig jaar geleden zijn eerste diploma’s haalde, de uitreiking van zijn 100.000ste duikbrevet. Dat is niet niks. De laatste twee decennia heeft de welvaart op het eiland dankzij de duikscholen een grote vlucht genomen. De eigenaren van BAN’s horen tot de oorspronkelijke eilandbewoners, en ook Tuk is in de verte met de clan verwant.

Het ontijdige verscheiden van Mr. Ban, de oprichter, heeft de successtory niet afgebroken. Integendeel, lijkt het wel. BAN’s is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste, de beste, de meest bekroonde en de rijkste duikschool van heel Azië. Flavius heeft, na een paar uitstapjes bij de concurrentie, ontdekt dat ze ook de eerlijkste zijn.

Ze zijn niet bepaald bescheiden. Shaping divers, making history, changing lives – ronkt het op een metershoog spandoek. Het kan nog kernachtiger: making money! Maar op een dag als deze is die notie ongepast.

Terwijl wij nog onze baantjes trekken komen tegen achten de eerste Thaise gasten aangewandeld. Op hun paasbest uitgedost wijzen ze elkaar opgewonden op de versieringen. Dan verdwijnen ze in de richting van het restaurant waaruit inmiddels de heerlijkste geuren opstijgen.

Wanneer we terug naar onze auto lopen zien we dat de viering inmiddels is begonnen. De talrijke familieleden worden onthaald op een feestelijk ontbijt. Vanavond is het bal voor de anderen die het succes hebben mogelijk gemaakt: personeel, instructeurs, leerlingen. Ook wij zijn welkom als we willen. Wat een geluk dat we niet meer hoeven…

Kristien gezien door Mark