Slaap

Het kan de leeftijd zijn, maar er zijn soms dagen dat de slaap maar niet wil komen. In Frankrijk, waar kruidendokters officiële status genieten, hadden we bij de apotheek een patent middel gevonden. Euphytose, een mengeling van vier soorten kruiden die de gedachtenstroom stuiten, het lichaam ontspannen en de verlossende vergetelheid brengen. Zonder enige bijwerking en dus de volgende ochtend gezond weer op.

Om de een of andere reden dachten we dat soort medicijnen hier in overvloed aan te treffen. Maar nee. Valeriaan of St. Janskruid zijn hier maar mondjesmaat te vinden en bovendien in verhouding peperduur.

Vanochtend stapten we een apotheek binnen op zoek naar valeriaan. Het was op voorraad, maar een doosje van tien tabletten (een soort bommetjes van 445 mg.) kost maar liefst 285 Baht. De jonge vrouw achter de kassa spreekt de prijs aarzelend uit. Zoveel hebben we er toch zeker niet voor over? Ik heb iets veel goedkopers, zegt ze, iets dat veel beter werkt. Ze opent de la onder de kassa en pakt een bundeltje pillenstrips, bijeengehouden met een elastiekje. Valium, per strip van tien lichtblauwe pilletjes voor maar 30 Baht.

Ik leg uit dat wij geen chemische troep willen slikken. Maar dat bezwaar wuift ze weg. Zelf slikt ze het al jarenlang dagelijks en naar volle tevredenheid. Haar grauwe teint spreekt boekdelen.

Op mijn voorzichtige tegenwerping dat valeriaan gezonder is dan valium barst ze los. Binnen twee minuten gaat haar hele medische dossier over de toonbank. Ze blijkt een wandelend medicijnvat. Mijn oren tuiten. Geen wonder dat ze aan de valium is. Tegen al dat gif is geen kruid gewassen.

Kristien gezien door Mark