Moeder natuur

Soms staat de zee zo laag dat het koraal blootligt. Stormeb. Op die dagen liggen de taxiboten droog. De schippers hangen lusteloos langs het strand, wachtend tot het tij zal keren. De duikscholen hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Hun schepen liggen tijdelijk aan de andere kant van het eiland afgemeerd. Op weg naar het strand zien we de leerlingen gebukt onder het gewicht van hun duikuitrusting het steile pad opklimmen naar de weg. Daar worden zij per auto naar de overzijde van het eiland vervoerd om aan boord te gaan.

Moeder natuur moet wel diep in haar trukendoos tasten voordat de dagelijkse duiktrips, het kloppende hart van de lokale economie, worden stilgelegd. De kapiteins zijn voor geen greintje vervaard en bij noodweer ben je onder water sowieso veiliger dan aan wal.

Wat een geluk dat de orkanen op de Stille Oceaan, die elkaar in dit jaargetijde in hoog tempo afwisselen, meestal niet zuidelijker komen dan Taiwan. Wie eenmaal de oerkracht van een tyfoon heeft meegemaakt, koestert ontzag voor de natuur. Alleen een stadsmens lapt een stormwaarschuwing aan zijn laars en zet zijn tentje op onder een boom of bezoekt een popconcert. Wie op het platteland woont of op een eiland kijkt wel link uit.

Kristien gezien door Mark