Gedrieën

Vanochtend vroeg lag het strand bezaaid met afvalhout. Net of er op een naburig eiland een bamboe plantage was gekapt en al het resthout in zee was gekiept. Het werd eb en de rotzooi was groot.

Hier en daar liepen al wat Thai de toestand op te nemen pal voor hun resort. En op de terugweg van onze strandwandeling zagen we ze in actie. Er hadden zich ploegjes van drie man gevormd om het hout bijeen te vegen, te stapelen en op trekkarren of per auto af te voeren. Zodra het opgedroogd is, gaat de fik erin.

Waarom ze in groepjes van drie werken weet ik niet, maar je ziet het overal. De bouwvakkers voor onze deur slepen zand en stenen met z’n drieën. Eén loopt er steevast voor spek en bonen bij.

In het zwembad komt ’s ochtends een ploegje de wc’s schoonmaken. Drie vrouwen. Een gaat bij aankomst direct op een ligstoel zitten wachten tot het karwei geklaard is. De overige twee doen het werk, waarbij de een het vuile werk doet en de ander een beetje de spiegel staat schoon te poetsen.

Bij een reparatie aan huis komen ze ook geheid met drie man tegelijk aanzetten, waarvan er maar een echt iets doet terwijl de andere twee toekijken. Hoe het ook zij, zo voorkom je werkeloosheid. Beter iedereen een klein loontje, dan sippende thuiszitters. Alle goede dingen gaan in drieën is blijkbaar een universeel principe.

Kristien gezien door Mark