Voorbodes

Als wij vroeger als kind meer kabaal maakten en ruzieden dan anders, zei mijn moeder steevast: we krijgen storm. En haar voorspelling kwam altijd uit. Hier zie je ook in de natuur voortekenen van een radicale weersomslag.

Gisteravond liepen we in het donker naar huis na een verjaardagsetentje bij de Italiaan. Halverwege de weg omhoog werden we getrakteerd op het eerste paddenconcert van het jaar. Een aankondiging van het regenseizoen: ze kwaken van genoegen omdat zij de regen al voelen naderen, terwijl wij nog in het duister tasten.

Overdag hadden we ook al colonnes zwarte mieren met hun eitjes zien zeulen op weg naar een betere schuilplaats voor de regen, die straks alles wegvaagt. Regen gaat hier altijd gepaard met wind. De afgelopen dagen hebben we al wat voorproefjes gehad van afgerukte palmtakken en kokosnoten.

De lucht is zo vochtig dat ook binnenshuis alles klam aanvoelt. De inkt in de printer klontert samen en papier zwelt op. Geen land voor een boekenverzameling; voor geen enkele verzameling trouwens. Gelukkig blaast de airco ’s nachts droge lucht door de linnenkast.

De talrijke eilandhonden zijn onrustig en janken meer dan anders. En nu ik er op let, de kinderen van de Franse overburen gaan tekeer als kleine wilden. Er is geen twijfel aan: het regenseizoen is begonnen.

 

Kristien gezien door Mark