Meubeljacht

Chiang Mai staat bekend om zijn meubelmakers. Houtbewerkers maken er van generatie op generatie de meest kunstige houtproducten, aanvankelijk ter versiering van de talrijke tempels van de stad. Een daarvan is zelfs helemaal uit teakhout opgetrokken.

Als we ons hotel in de oude binnenstad betreden, valt het meteen op. De prachtigste meubelstukken van donker teak staan verspreid in de hal. De trap naar boven heeft kunstige houtversieringen. De kamer is eenvoudig maar uitermate smaakvol ingericht en ook de bedden zijn van teakhout.

De volgende dag bestellen we een taxi om ons naar Ban Thawai te brengen. Op een kleine twintig kilometer van de stad ligt dit langgerekte dorp dat uit louter houtbewerkingsbedrijven lijkt te bestaan. Voor ieders smaak en portemonnee. Van de meest luxueuze houtsoort (rozenhout) tot het goedkope palmhout. Het zijn kleine tot reusachtige halfopen hallen, waar de voorraad staat uitgestald.

De eerste stop was bij een antiquair. De taxichauffeur schatte ons blijkbaar hoog in. Kasten, kisten en tafels uit China, beschilderde glazen lampen uit India zover het oog reikt. We werden rondgeleid door een Thaise die geen woord over de grens sprak. Tot er in de derde hal opeens een Australische hippie opdook, die de eigenaar bleek te zijn. Op onze uitleg dat we geen oude maar nieuwe meubels zochten reageerde hij met onbegrip: ‘Maar antiek blijft!’ Dat mag zo wezen, maar de Thai zijn meesters in namaak. Wie garandeert dat die aantrekkelijke rode Chinese kasten echt antiek zijn? De prijs was er in elk geval wel naar.

Uiteindelijk zijn we op twee verschillende adressen prima geslaagd: een schrijftafel, een boekenkast en een zitje voor het dakterras. Nu moet de boel alleen nog getransporteerd worden. Het kan wel even duren voor de meubels arriveren, want het midden van het land staat nog steeds blank. En de rondweg om Bangkok is deels geblokkeerd door geparkeerde auto’s. Een van de weinige plekken waar ze droog blijven, want de weg staat op palen. De politie kan ze niet wegslepen; ze weten niet waarheen.

Zolang het water niet weg is, gaat er niks gebeuren. Naar verluidt kan die toestand nog wel een maandje duren. We wachten het af met Aziatisch geduld.

Kristien gezien door Mark