Mierenval

Door de overvloedige regen van de afgelopen dagen komen zelfs de zieligste planten in mijn tuin weer bij zinnen. Na de verzengende hitte van de zomermaanden is dit het ideale jaargetijde om planten en struiken te verkassen.

Zo langzaamaan krijg ik in de gaten welke planten wat doen en kan ik beslissen waar wat moet staan. Een week of twee ben ik driftig in de weer geweest om de tuin opnieuw in te delen en nu laat ik Boeddha’s water over Boeddha’s akker stromen.

Twee jonge boompjes waren op sterven na dood – een mango en een soort mierzoete minipruim. In mijn fantasie zag ik ze al groot en rijk beladen onder het fruit. Maar niets daarvan. Keer op keer verloren ze hun bladerdek. Dat werd onder mijn ogen opgevreten door insecten. De daders bleken rode mieren. Aan de voet van hun stam huisde een mierenkolonie. Ik stond machteloos want als je de mieren uitroeit, vergiftig je gelijk ook je boompjes. Af en toe zette ik de tuinslang op de mieren, maar dat maakte niet veel indruk.

In mijn verkaswoede besloot ik ook de fruitboompjes een andere plek te geven. Een laatste kans. En jawel hoor. Een paar dagen later al schoten ze opnieuw in blad. Vooral bij de mango was dat spectaculair. Mals lichtgroen blad dat met het uur leek te groeien. Ik genoot van de aanblik.

Maar ik was niet de enige. Toen ik bewonderend een trosje bladeren optilde, zag ik dat het krioelde van de rode mieren. Die kropen langs de stam omhoog om het sappige jonge blad tussen hun kaken te gaan vermalen. Niet nog een keer!

Opeens schoot me te binnen dat ik in Normandië hetzelfde probleem had met de fruitbomen. Vooral pruimenbomen waren favoriet bij mieren. Ik had van alles geprobeerd, tips van de buren, tips uit tuinboeken, gif. Niks hielp. Uiteindelijk vond ik in de catalogus van een kwekerij een koker die rond de boomstam moest worden aangebracht en die een kleefstof bevatte waar de mieren op stuk zouden lopen.

Het hielp niet, want de mieren liepen er gewoon overheen. Toch zou het in principe moeten kloppen, net zoals je vliegen vangt met een ouderwetse lijmstrip. Misschien was deze lijm uitgedroogd?

Sinds vanochtend heb ik mijn laatste wapen in stelling gebracht – de ultieme mierenval. Rond stam en takken van elk boompje is een verdedigingswal aangelegd van extra stevig reparatieband. Binnenste buiten geplakt. Een knappe mier die hier overheen komt!

Kristien gezien door Mark