Alfabet

Het is me gelukt: ik kan Thais lezen! Dat was geen sinecure, want het Thaise alfabet beschikt over maar liefst 44 medeklinkers. De meeste farang beperken zich dan ook tot leren spreken. Een vreemd alfabet is natuurlijk onder de knie te krijgen. per slot van rekening heb ik in mijn jonge jaren ook Grieks en Russisch leren lezen. Maar toen was het kinderspel en nu heeft het me veel meer moeite gekost.

Wat het Thais lezen extra lastig maakt is het ontbreken van spaties tussen de woorden in een zin, zodatjeditkrijgt. Je moet dus weten waar het ene woord ophoudt en het volgende begint.

Om het nog ingewikkelder te maken: klinkers worden vaak niet geschreven. Je ziet dus een reeks medeklinkers achter elkaar staan en moet de ontbrekende klinkers toevoegen in de uitspraak, volgens bepaalde regels waarop uiteraard weer uitzonderingen zijn,.

De klinkers die ze wel schrijven zijn ook bijzonder. Ze kunnen behalve naast, ook boven en onder de medeklinker staan waar ze bij horen en daar soms zelfs een eindje vandaan.

Oefening baart kunst. Sommige medeklinkers worden niet uitgesproken, andere veranderen van klank aan het eind van een woord. Zo wordt bijvoorbeeld de slot-r een n. Maar omdat alles aan elkaar geschreven staat, zit je al gauw te hakkelen als je het woord niet kent.

Extra spannend wordt het lezen doordat het Thais vier toonhoogtes kent. De juiste hoogte kan je afleiden uit de schrijfwijze van woorden. Dat voorkomt misverstanden omdat een en hetzelfde woord op vier verschillende tonen uitgesproken, ook vier verschillende betekenissen heeft. Wie kan lezen zal minder gauw de kip (gái) met het ei (kài) verwisselen.

Af en toe staat mijn kaak scheef door de ongewone klanken die ik uitstoot. Ik begrijp nu waarom het Engels van de Thai zo vreemd klinkt. Afgelopen zondag was ik bij de tandarts, een jonge vrouw die ik soms amper kan verstaan terwijl haar kennis van het Engels toch heel behoorlijk is. Gelukkig beheerst ze haar vak.

Mijn vervolgafspraak is op 1e kerstdag, dat dit jaar op zondag valt. Ze vroeg heel wellevend of ik dan kon komen of dat we misschien aan kerstmis deden. Ach, een westerse feestdag is hier een dag als alle andere. Het lijkt me wel een gekke ervaring. Eens kijken of het verschil uitmaakt.

Kristien gezien door Mark