Yinglucky

De nieuwe premier van Thailand is een knappe 44-jarige vrouw die haar positie te danken heeft aan haar charme en aan de goodwill van haar verdreven broer Thaksin.

Het is voor niemand een geheim dat Thaksin regeert via zijn jongste zus en dat hij liever vandaag dan morgen terugkeert naar zijn land. Maar zonder wijziging van de amnestiewet draait hij regelrecht de bak in als hij voet op Thaise bodem zet. Dus staat de oppositie op scherp om die wet te beschermen.

Wat de capaciteiten van Yingluck zijn moet nog blijken. Ze is een nieuweling in de politiek en is afkomstig uit de zakenwereld na een studie openbaar bestuur in Thailand en aan universiteit van Kentucky. Tijdens de verkiezingscampagne durfde ze niet in debat met de zittende premier, een welbespraakte politicus. Maar haar partij had zo’n riante voorsprong in de polls dat ze dat duel had kunnen winnen met niet meer dan haar innemende glimlach.

Die luxe positie is nu voorbij. Haar pas benoemde kabinet, dat volgens kenners op safe speelt, staat voor allerlei lastige hervormingen. De eerste maatregel die vandaag ingaat is alvast een populistische. Een forse verlaging van de benzineprijs. Daar is de hele bevolking mee gebaat. Net als met de geplande verhoging van het minimumloon. Hoewel dat weer kan leiden tot prijsverhogingen…

Ying-lucky – kopte een Engelstalig dagblad na haar overwinning. We zullen zien of dat zo blijft.

Kristien gezien door Mark