Zeep

Mijn tante Ida bezat een bruin leren koffertje dat tot de rand toe gevuld was met stukjes Lux toiletzeep. Als kind ging het af en toe voor mij open. Ik spreek van 1954, ik was vijf, maar ik weet nog hoe ik bedwelmd werd door de geur. Zeep die naar bloemen rook waren wij niet gewend; Sunlight zeep rook nou eenmaal niet lekker. Het koffertje rook naar pure luxe. Vandaar die naam en de reclame die werd gemaakt door filmsterren. Gewone mensen wasten zich met Sunlight zeep, maar filmsterren gebruikten Lux.

Ik zou er alles voor over hebben gehad om zo’n zeepje uit die koffer te krijgen, maar daar was geen sprake van. Volgens mijn vader had zijn oudste zus dat koffertje onaangetast door de oorlog geloodst. Ze gebruikte er nooit iets van, en deelde ook niets uit.

Ze overleed in 1955 op veertigjarige leeftijd aan een hartstilstand. Wat er met dat koffertje is gebeurd weet ik niet. Vragen daarnaar bleven onbeantwoord. Misschien is dat wel de reden dat ik dol ben op zeepjes. het gaat mij niet alleen om de geur, maar ook om kleur, vorm en verpakking. Ik heb altijd wel een voorraadje in de kast liggen. Om te gebruiken, niet om te bewaren.

In Frankrijk was ik dol op groene olijfzeep, een standaardproduct uit de Provence. Overal verkrijgbaar en niks geen luxe. Toen ik voor het eerst in Thailand kwam vond ik op het vliegveld in Bangkok voor mijn laatste Bahts een intrigerend uitziend zwart zeeptablet. Black rice, stond op het etiket, met hele rijstkorrels erin verwerkt die een soort scrubeffect gaven.

Achteraf had ik spijt dat ik niet de hele voorraad had opgekocht, want ik heb de zeep later in Thailand nooit meer teruggevonden. Wel nog een keer in Parijs bij het chique warenhuis Bon Marché, voor een onbeschoft hoge prijs. Toch heb ik er toen een gekocht.

Maar nu we hier wonen heb ik zowaar nog een betere soort gevonden. Gewoon bij de supermarkt. Het is zwarte glycerinezeep met 100% zuiver extract van mangosteen, de lekkerste tropische vrucht die ik ken. De zeep geurt verrukkelijk. Daar kan zelfs de herinnering aan Lux niet aan tippen.

Kristien gezien door Mark