Minder is meer

Thai zijn geen doemdenkers. Terwijl het westen de adem inhoudt voor 2012, dat al bij aanvang is uitgeroepen tot rampjaar, geldt de Thaise pendant juist als een geluksjaar. Op z’n Thais klinkt 2555 als song hahaha. Als we eraan gaan met z’n allen op 21 december, zoals de Maya’s hebben uitgerekend, dan lachend wat de Thai betreft.

Met de gevolgen van rampspoed wordt hier korte metten gemaakt. Watersnood of bomaanslagen – de veerkracht en solidariteit van de Thaise samenleving is indrukwekkend. Het aantal vrijwilligers na de overstromingen in het noorden overtrof zelfs de verwachtingen. Geloodst via Twitter en Facebook, doken ze op waar de nood het hoogst was.

Wie niet veel bezit, heeft weinig te verliezen. De dood – het ultieme verlies – jaagt Thai veel minder angst aan dan westerlingen. Voor hen is sterven niet meer dan een verhuizing van de ziel. Reïncarnatie als troostmiddel; een stuk goedkoper dan Prozac.

Wij zijn hier met minimale bagage gearriveerd, maar zo meteen gaan we de kledingkast uitmesten. Wat je niet draagt, schimmelt maar weg. Een vingerwijzing van de natuur?

Kristien gezien door Mark