Bevolkingsregister

In de bijna twee jaar dat we hier wonen is er nog steeds geen deugdelijke oplossing voor de vuilnisafvoer langs onze weg. De kinderen hadden een jonge Birmees ingehuurd die hun vuilnis en het onze naar het restaurant van Tuk’s zus bracht, waar wel werd opgehaald. Maar Chai – zoals hij heet – had een heel eigen taakopvatting. In het begin kwam hij twee keer per week, ook als er nauwelijks iets op te halen viel.

Papa! Mama! riep hij bij aankomst. En dan moesten wij goedkeurend toekijken hoe hij zijn werk deed. Vaak kwam hij een uurtje later nog eens langs om geld te bietsen. Hundred Baht mama, I’m hungry! Op die manier werd het afval wel erg duur en ik verlaagde het bedrag naar 50 Baht. Toen ik Tuk daarvan vertelde stoof zij verontwaardigd op: hij wordt al door mij betaald en bovendien koopt hij er whisky van, de zatlap!

Na een aantal weken kwam de klad erin. Eerst kwam hij wekelijks, toen eens per veertien dagen en daarna, als je geluk had, een keer per maand. We kregen hem niet in beweging. Als je hem vroeg om langs te komen, knikte hij glimlachend van ja maar kwam niet opdagen. De beste oplossing was een groter vuilnisvat te kopen waar een paar zakken tegelijk in konden, in afwachting van Chai. Maar, zoals te voorzien was, hield hij er op een goed moment helemaal mee op.

Nu werd het ook Tuk te gortig en zij kwam in actie. Ze ging alle huizen langs onze weg af om te vragen wie er mee wilde doen en maakte een lijst van namen en adressen. Zulke lijsten blijken hier goud waard te zijn. Met die gegevens kan het government office zijn status verhogen bij de centrale overheid in Bangkok. Dat betekent dat landprijzen hoger worden ingeschaald en dat er sneller algemene voorzieningen komen zoals stroom van het vasteland en breedband internet. Is het laksheid dat er geen bevolkingsregister wordt bijgehouden? Bestuurlijke onmacht misschien? We zijn er nog niet achter.

Zo’n ondernemend type als Tuk zouden ze graag hebben bij het government office, maar zij heeft geen enkele ambitie als ambtenaar. Voorlopig heeft ze wel een klein wonder verricht. Eerdaags gaat hier langs de weg een klein vuilniswagentje rijden en zijn we eindelijk van die stinkzooi verlost.

Kristien gezien door Mark