Waterfeest

De Boeddha wordt flink in de bloemetjes gezet vandaag. In alle vroegte zijn de Thai al op pad met bossen chrysanten. Vreemd dat een en dezelfde bloem per cultuur een andere betekenis heeft. Mij doet die herfstbloem denken aan mijn moeders verjaardag die in oktober viel. Toen we pas in Frankrijk woonden, heb ik een flater geslagen door mijn buurvrouw die in diezelfde periode jarig was te verrassen met een grote pot chrysanten uit Holland. Ze nam hem getroffen in ontvangst. Later begreep ik dat chrysanten Franse begrafenisbloemen zijn. Op Allerheiligen (2 november) herdenkt men daar zijn doden door massaal chrysanten naar het kerkhof te brengen. En in Thailand zijn het dus offerbloemen.

Voor de tempel stond een vermogen aan scooters geparkeerd dus moest het binnen bomvol zijn. Ook op de weg langs ons huis naar het heiligdom op de top is het een drukte van belang. Zodra de offergaven zijn gebracht kan het echte feest beginnen: Songkran oftewel Thais Nieuwjaar. Dat wordt gevierd op 13, 14 en 15 april. En als – zoals dit jaar – het feest in een weekend valt, komt er nog een extra werkdag bij. Tot dinsdag liggen alle openbare diensten stil.

Songkran staat ook bekend als het Waterfeest. Het nieuwe jaar wordt namelijk ingeluid met veel gespetter. Mensen wassen elkaar met tuinslangen, emmers en waterpistolen schoon van de gebeurtenissen van het afgelopen jaar om zo een nieuw begin te maken. Alleen een incidentele regenbui kan de pret verstoren.

Vanochtend stonden ze in slagorde langs de weg. Met een tuinslang zijn passanten moeilijk te missen. Een waterpistool raakt tenminste nog af en toe leeg. Lekker verkoelend evengoed, zo’n natte douche. Los nog van de symboliek. San suk wan Songkrang (Happy New Year)!

Kristien gezien door Mark