Prickly Heat

Wie winkelt in een Thaise supermarkt, moet wennen aan het assortiment dat daar te koop is. Niet elk etiket biedt informatie in het Engels en het is een klein avontuur om te ontdekken wat in welk potje zit.

Zo heb ik laatst bij toeval een blik Thaise theemix gevonden. In plaats van frisdranken drinken de Thai ijsthee met melk of citroen. Voor een habbekrats bestel je een groot glas amberkleurige thee met ijsblokjes en melk of citroen naar keuze. Na de eerste slok verstijven de vullingen in je kiezen door de onwaarschijnlijke hoeveelheid suiker in je glas. Maar als je vraagt om weinig suiker is die thee verrukkelijk. Niet in de verste verte te vergelijken met commerciële ice tea.

Het blik bevat een mengsel van heel fijn gruis dat door de mazen van een Westers theezeefje heen glijdt. De Thai gebruiken dan ook een filter van katoen. Waarschijnlijk is er een kleurstof aan het mengsel toegevoegd dat die amberkleur veroorzaakt. De specifieke smaak komt van steranijs en andere kruiden. Een geweldige dorstlesser die niet meer uit mijn keuken is weg te slaan.

Maar mijn grootste ontdekking heb ik pas kortgeleden gedaan. Ik had ze al wel eerder gespot want ze zijn in elke supermarkt te vinden – metalen blikjes Prickly Heat Cooling Powder. Van klein formaat voor onderweg tot flinke bussen. De naam zei me niet veel. Ik nam aan dat het een soort mentholpoeder was en daar was ik verder niet nieuwsgierig naar.

Tot ik op Koh Samui in een reuzensupermarkt belandde. Daar stonden die blikjes zo torenhoog opgestapeld dat ik door de knieën ging. Ik koos Prickly Heat lavendel; sinds onze heg van lavendelstruiken in Frankrijk heb ik een groot zwak voor die geur. Terug in het hotel las ik de tekst op de zijkant van het blik (tweetalig) en zag dat ik iets bijzonders te pakken had.

Prickly Heat – zo heet een huidirritatie die ontstaat door oververhitting van het lichaam. De Thaise arts Luen Vongvanij heeft in 1947 een talkpoeder uitgevonden op basis van menthol en kamfer dat de huid verkoelt. In het begin speciaal bedoeld voor farang, die meer dan Aziaten te lijden hebben onder het vochtige klimaat. Maar inmiddels is het immens populair onder de Thai.

Als je er op gaat letten zie je die blikken opeens overal. Zelfs op openbare toiletten. Wat een service! Het poeder verkoelt het lichaam op een spectaculaire manier en ruikt nog heerlijk ook. Behalve mijn favoriete lavendelgeur zijn er nog een vijftal andere, waaronder een op basis van teatree olie – de grote bacteriëndoder. Met de heetste maand in aantocht houden wij dit jaar lijf en leden koel.

Kristien gezien door Mark