Goudkoorts

Op feestdagen in Thailand is het geschenk bij uitstek goud. Nooit heb ik zoveel goudwinkels gezien als in dit land. In provincieplaatsen, maar vooral in de hoofdstad, en al helemaal in de Chinese wijk van Bangkok.

De hoofdstraat van Chinatown – Yaowarat Road – heet in de volksmond Goudstraat. Zoals het in Frankrijk wemelt van de boulangerieën en de kapperszaken, zo zit hier om de paar winkels een goldshop. Daar wordt goud verkocht als sieraad en per gewicht in de vorm van kettingen.

Aziatisch goud is geler en zachter dan bij ons omdat het puur en onvermengd is: 24 karaat. Goud is hier niet alleen een statussymbool maar ook een geldbelegging. Toen wij hier voor het eerst kwamen, viel het ons op dat bijna iedereen de goudkoers kende. Die koers fluctueert behoorlijk. Tijdens de feestdagen schiet hij zelfs omhoog.

In goudwinkels hangt de dagkoers op een bord naast de ingang. Binnen zie je mensen zitten rekenen op hun hand – zoveel gram tegen zoveel baht. Verkopen of nog even vasthouden? Het eeuwige dilemma van de speculant.

 

Kristien gezien door Mark