Ontknoping

Mijn moeder heeft zes kinderen gebaard maar haar lichaam was daar niet op gebouwd. Vooral na de geboorte van een tweeling kwam zij niet meer op haar oude gewicht. Om haar uitgezakte figuur te ondersteunen reeg zij zich dagelijks in een roze korset met baleinen. Voor de duidelijkheid, elke associatie met sexy lingerie is hier geheel misplaatst.

Aan de waslijn van het klooster bij mijn nonnenschool hing soms ook zo’n gevaarte, tot grote hilariteit van mijn klasgenoten die zoiets nog nooit hadden gezien. Ik kon er niet om lachen. Het vooruitzicht dat ik op een goede dag ook zo gepantserd zou moeten gaan, deed mij huiveren.

Maar zover is het nooit gekomen. Ook mijn moeder heeft nog het geluk gesmaakt van de bevrijding van die baleinen. Op een gegeven moment werden die korsetten gewoon niet meer gemaakt maar vervangen door een elastieken step-in. Zo simpel kan een revolutie soms zijn.

Ik ben dus mooi de dans ontsprongen. Maar een buikje is lastig te vermijden als je ouder wordt en niet graatmager bent. Wat te doen? Omdat hier in de tropen ieder extra kledingstuk er een teveel is, heb ik gekozen voor een andere methode – Thaise massage. Een verkeerde lichaamshouding kan gecorrigeerd worden door spieren die een leven lang verkeerd gebruikt zijn stuk voor stuk te ontknopen. Het is onwaarschijnlijk wat een opluchting dat biedt en hoe je vanzelf weer rechtop gaat staan. De blauwe plekken die je bij al dat geknijp onvermijdelijk oploopt worden hier eufemistisch free massage tattoo genoemd. Maar die neem je op de koop toe.

Natuurlijk staat of valt de behandeling bij de kwaliteit van de masseuse. Wat dat betreft hebben we het sinds kort geweldig getroffen. Onze huisdokter is een ondernemend type. Hij heeft naast zijn praktijk een massagesalon geopend en vrouwen in dienst genomen die echt kunnen masseren. Eén in het bijzonder heeft een paar gouden handen. Haar faam heeft zich razendsnel over het eiland verbreid en de mensen stromen toe.

Het leven van die masseuses is niet simpel. Hun werkdag loopt van 11 uur ’s ochtends tot na middernacht, want de Thai komen vooral ’s avonds laat. Soms zijn ze onafgebroken in de weer met nauwelijks tussenpauze. Wanneer de laatste klant vertrokken is, wordt er schoongemaakt en rollen ze van vermoeidheid in hun bed. De volgende ochtend begint alles opnieuw. Kost en inwoning zijn inbegrepen bij de job. De meeste vrouwen komen uit het straatarme Isan in het noordoosten van het land. Soms zijn ze jarenlang van huis om geld te verdienen voor hun achtergebleven familie.

Lichtpuntje in hun bestaan is sinds twee maanden de geboorte van het zoontje van de dokter. Die kleine bofkont heeft er zomaar zes moeders bij. Tussen de klanten door gaat hij van schoot tot schoot. Zo te zien tot zijn grote genoegen. Die jongen komt er wel.

Kristien gezien door Mark