Lijst 1

Komend weekend worden hier lokale verkiezingen gehouden. Sinds een paar weken hangen er posters langs de weg. Er zijn maar twee – mannelijke – kandidaten. Die van lijst 1 is zo te zien een belangrijke militair. Hij prijkt in een wit uniform op zijn verkiezingsaffiche.

Toen wij pas op Koh Tao waren, dacht ik dat Thailand vergeven was van de generaals. In kranten en op TV zag je voortdurend mannen en vrouwen in witte uniformen. Vooral bij plechtigheden met het koninklijk huis. Maar toen we ook de tandarts in zo’n wit uniformjasje op de foto zagen naast haar licentienummer, begrepen we dat niet elk uniform militair hoeft te zijn.

Thai zijn dol op uniformen en dat begint al vroeg. Kinderen gaan uniform uitgedost naar school: wit bloesje, donkerblauwe broek of rok en donkere schoenen met witte sokjes. Het zijn plaatjes om te zien. Eén dag per week verruilen zij hun schooluniform voor een padvindersuitrusting. Dan komen ze naar school als verkenner, welp of gids. Die dag krijgen ze spelenderwijs les in de praktische vaardigheden en morele waarden van de padvinderij.

De padvinderij is hier een nationale beweging met de koning aan het hoofd. Ze vieren jaarlijks op 1 juli een landelijk Padvinderijfeest. Koning Rama VI, die in Engeland heeft gestudeerd, is de stichter van de Thaise padvinderij. Daarmee was Thailand in 1911 het derde land ter wereld waar die beweging werd geïntroduceerd.

Dat die wekelijkse dag beschouwd wordt als een feest, is van de kindersnoetjes af te lezen. Iedereen draagt dan met trots zijn uniform. Dat geldt ook voor volwassenen. Bijna elk beroep heeft een bijbehorend uniform: studenten, postbodes, winkelbedienden, hotelpersoneel. Wij Nederlanders hebben het uniform afgezworen ter benadrukking van onze individualiteit. De Thai trekt zijn uniform juist aan om te benadrukken dat hij ergens bij hoort. En daar is hij trots op.

Kandidaat nummer 1 is dat blijkbaar ook. Je kan heel wat afleiden uit zo’n affiche. Blijkbaar houdt hij niet van vreemde invloeden. Zelfs het cijfer van zijn lijst is in het Thais: . De tegenkandidaat lijkt in alles zijn tegenpool. Hij staat in westerse kleding afgebeeld: een lilakleurig hemd boven een lichte pantalon. Het cijfer van zijn lijst is een leesbare 2. Je krijgt de indruk dat deze moderne kandidaat meer aanhang heeft, want zijn affiches hangen overal. Traditie versus vernieuwing?

Kristien gezien door Mark