Tijger

Over een paar dagen wordt hij 2, het zoontje van de zus van Tuk. Hij is geboren vlak voordat wij hierheen verhuisden. Zodra de ouders wisten dat het een jongetje zou worden, zochten ze een naam voor hem. Je hebt in Thailand onuitspreekbare, langlettergrepige voornamen, die gelukkig allemaal tot een bijnaam of roepnaam worden ingekort. Onze schoondochter heet officieel Khunnane, maar in de omgang wordt zij Tuk genoemd. Haar zus staat algemeen bekend als Tik.

Voor haar zoontje koos Tik de voornaam Tiger. Of dat ook zijn officiële naam is, weet ik niet. Maar daar zal zelden iemand hem naar vragen. Tiger is gemakkelijk uit te spreken – een voordeel op een toeristeneiland. Hij is zo genoemd omdat hij volgens de Chinese astrologie geboren is in het jaar van de tijger. Zo’n teken van de dierenriem komt maar eenmaal in de twaalf jaar voorbij. Het dochtertje van Tuk is ook een tijger, maar van één omloop eerder. Volgens de boeken zijn het levendige, rebelse typjes met een groot ego. Dat belooft nog wat…

De naamgeving van onze kleinzoon – Ilias Salvatore – had destijds heel wat meer voeten in de aarde. Zijn Marokkaanse oma van vaderskant vond al die heisa maar niks. Toen zij haar eerste kind baarde – op haar 13e! – was het heel simpel. De eerstgeboren zoon wordt traditioneel vernoemd naar de profeet, Mohammed; het oudste meisje heet Aisha, naar de vrouw van de profeet. De Koran kent genoeg andere profeten voor een uitgebreide kinderschaar. Breken met die traditie kon haar niet bekoren.

Bij aanvang van het nieuwe schooljaar verhuist Tiger met zijn vader naar Bangkok omdat de scholen daar beter zijn. Tik blijft alleen achter om haar restaurant draaiend te houden en reist eens per maand naar de hoofdstad – een tocht van een etmaal met boot en bus – om man en kind te zien. Het is in Thailand niet ongewoon dat kinderen bij grootouders of familie wonen, terwijl de ouders in een ander deel van het land de kost verdienen. Alleen is Tiger in onze ogen wel erg jong om van zijn moeder gescheiden te worden. Moeilijk voor hem èn voor Tik. Maar die lijkt er niet mee te zitten. Ze is juist trots dat zij haar zoon zo’n toekomst kan bieden.

Kristien gezien door Mark