Populisme

Eens in de zoveel tijd horen we een helikopter rondcirkelen boven ons huis. Dat gebeurt hier zo sporadisch dat meestal iedereen weet wat er loos is. Soms gaat het om een patrouille die illegale ontbossing in kaart brengt. Die leidt bij hevige regenval tot landverschuiving en overstromingen. Soms moet iemand met spoed naar het ziekenhuis en duurt wachten op de boot te lang. Maar de wentelwiek van begin november bracht hoog bezoek uit Bangkok.

Premier Yingluck was op goodwillreis door het zuiden en deed daarbij ook onze rotspunt aan. Het zuiden van Thailand stemt traditioneel democratisch, op de partij die de laatste verkiezingen heeft verloren. Democraten zijn koningsgezind en hun aanhangers hullen zich in het geel, de kleur van de koning.

De aanhangers van de premier komen hoofdzakelijk uit het noorden en gaan gekleed in het rood. De stad Chiangmai in het noordwesten is het bolwerk van haar partij. Ook onder de arme bevolking van het noordoosten zijn de roden populair, al gaat het verhaal dat veel stemmen zijn gekocht.

De hevige rellen in Bangkok van twee jaar geleden, waarvoor de aanstichters nog steeds achter de tralies zitten, zijn veroorzaakt door een radicale tak van de roden. Iedere poging van de premier om hun gratie te verlenen stuit op felle weerstand van de gele oppositie.

Nu is de partij van Yingluck opnieuw betrokken bij een schandaal. De democraten hebben de regering aangeklaagd bij het Nationale Anti-Corruptie Comité wegens het platleggen van de rijsthandel. Om zich te verzekeren van de electorale steun van de rijstboeren heeft de regering miljoenen tonnen rijst opgekocht tegen een prijs die hoger is dan de marktwaarde. De rijst zal opgeslagen blijven tot de marktprijs stijgt. Maar wat als die niet stijgt maar daalt?

De democraten zien de bui al hangen. Zij voorzien een enorm verlies en financieel gesjoemel door regeringsleden. Volgende week komen ze met bewijzen van onregelmatigheden die nu al zouden hebben plaatsgevonden. In de tussentijd hebben de rijstboeren hun productie verhoogd. Ze planten nu zelfs in het droge seizoen. Ook als die oogst mislukt, denken zij de regering te kunnen verplichten tot noodhulp. Dat worden duur betaalde stemmen.

Op haar bezoek aan het zuiden is Yingluck niet met lege handen gekomen. Zo krijgt Koh Tao volgend jaar een ziekenhuisje met 10 bedden. Een hele geruststelling in noodgevallen. En er komt een betere stroomvoorziening, zodat de af geragde dieselgeneratoren eindelijk verdwijnen. Het een kan trouwens niet zonder het ander. Je zal maar op de operatietafel liggen en de stroom valt uit…

Dat Koh Tao voortaan rood gaat stemmen lijkt me stug, maar een mooi gebaar van de regering is het wel. Van ons mag Yingluck nog even blijven.

 

Kristien gezien door Mark