Gele zee

Sinterklaas valt samen met de verjaardag van koning Bhumibol. Zo hebben we tenminste één geheugensteuntje in de wirwar van Thaise feestdagen. De menigte die de vorst vanochtend is komen toejuichen, was uitzonderlijk groot. In een rechtstreeks programma dat door alle Thaise televisiekanalen tegelijk werd uitgezonden, was te zien hoe honderdduizenden mensen waren toegestroomd langs de route naar het paleis waar de koning werd gehuldigd en zelf het volk toesprak. Misschien omdat hij vijfentachtig werd en men beseft dat het de laatste keer kan zijn, hebben velen de nacht doorgebracht op straat om een goed plekje te hebben voor de plechtigheid.

Vanochtend waren ze paraat, gekleed in alle denkbare tinten geel om hun vorst toe te juichen. Vrouwen op leeftijd in gele zijden ensembles zaten geknield op rieten matten langs de oprijlaan van het ziekenhuis waar de koning de laatste jaren woont. Er vloeide menig traantje toen de vorst passeerde in zijn rolstoel.

Duizenden politiemensen waren op de been om de menigte in goede banen te leiden. Vijfhonderd artsen en tachtig ziekenwagens stonden klaar om mensen die onwel werden in de vochtige hitte af te voeren. Het eerbetoon was een overweldigende uiting van koningsgezindheid, nadat de demonstratie van een dag of tien geleden van een groep ultra-royalisten door handig optreden van de regering was uitgelopen op een fiasco.

Song pra tja rin – Lang leve de koning! klonk het uit honderdduizenden kelen. Hij zal er ongetwijfeld niet meer van opkijken na 66 jaar koningschap. Maar indrukwekkend blijft het.

Kristien gezien door Mark