Kerstsfeer

Sinds vanochtend zijn de kerstbomen weer tevoorschijn gehaald. In elk restaurant staat een boom met kerstlichtjes voor de farangs die hier straks de feestdagen komen doorbrengen. Het heeft iets volstrekt onwerkelijks in deze tropische omgeving.

Om te beginnen mis je de dennengeur, want de boompjes zijn van plastic. Maar wat vooral ontbreekt, is de decemberkou. Vanochtend was het zowaar frisjes toen we wakker werden. Er stond een koele bries. Nu de regentijd voorbij lijkt, is het weer hier ideaal. De lucht is net zo blauw als het spiegelgladde zeeoppervlak en de temperatuur schommelt rond de 30 graden.

De donkere dagen voor kerstmis bestaan hier dus niet. Net zo min als de stress van de decemberfeestdagen. Waar gaan we het vieren? Komen de kinderen op bezoek? Wat moeten we voor cadeautjes kopen? Eten we niet teveel?

Stress komt hier ├╝berhaupt weinig voor. Een Thai laat zich niet opjagen. Hij doet iets wanneer hem dat uitkomt. Zo niet, dan heb je maar te wachten. En als jij je daar over opwindt, is dat jouw probleem. Wij staan vaak paf van de onverstoorbaarheid van de mensen hier. Midden in een drukke ruimte kan een Thai op een bank gaan liggen, een krant over zijn hoofd vouwen en binnen een minuut vast in slaap zijn. Dat is pas een powernap.

Zij op hun beurt verbazen zich over westerlingen. Vanochtend tijdens het ontbijt hing in het restaurant een farang laveloos aan een tafeltje. Blijkbaar was hij nog niet naar bed geweest, want zijn enige consumptie was een halfleeg flesje bier. Hij zakte steeds dieper weg onder zijn rieten hoofddeksel tot hij nauwelijks meer bewoog. We zagen het bedienend personeel licht geamuseerd toekijken, sommigen van heel dichtbij. Voor hen een teken dat het seizoen weer is begonnen.

Wie denkt dat de tropen geen seizoenen kennen, heeft het mis. Al lopen ze naar ons idee flink door elkaar. Onderweg naar huis moest ik stevig op de rem trappen. Een kip met vier pasgeboren kuikentjes stak vlak voor mijn wielen over. IJkpunten als Kerstmis en Pasen bieden hier geen houvast. Wie in de tropen wil leven, moet durven loslaten.

Kristien gezien door Mark