Respect

Elke twintig minuten rijdt een gratis busje van het ziekenhuis in Bangkok naar het dichtstbijzijnde Skytrainstation en terug. Maar ook een van de grote warenhuizen – Central – heeft een shuttleverbinding met het Bumrungrad. Zo van de dokter regelrecht je leed vergeten met een shopping spree. Slim bekeken.

Omdat het Centralbusje eerder komt en we toch nog de stad in moeten, stappen we daar in. Het is spitsuur, niet alleen op de rijweg maar ook op de trottoirs. In drommen haast men zich naar de eetstalletjes om een lunch te bemachtigen in plastic zakjes, die vervolgens op de werkplek wordt genuttigd.

Met veel moeite wurmt het busje zich in de file die maar nauwelijks beweegt. Na een paar honderd meter rijdt de chauffeur een inrit naast de weg op. Hij stopt naast een loket en praat met iemand. Als ik op het gebouw erachter een bord zie hangen met het logo KFC denk ik dat hij zijn lunch bestelt. Dat is hier tijdens een taxirit niet ongewoon.

Waar KFC voor staat hadden we bij een eerder bezoek ontdekt. Vijftien jaar geleden zag je overal in Thailand reclameborden met de reusachtige afbeelding van een soort Ho Chi Minh-figuur. Ik was voor het eerst in Azië en nam aan dat het om de een of andere kruidendokter ging – de uitvinder van tijgerbalsem of iets dergelijks. Dat de man geen Oosterling was en het embleem van een heel ander soort product, was een ontluistering. Colonel Sanders – de man op het logo – was de oprichter van een van de grootste Amerikaanse fastfoodketens: Kentucky Fried Chicken. De globalisering was al veel verder dan ik had gedacht.

We rijden een hoek om naar een volgend loket en de chauffeur stopt een bankbiljet in een uitgestoken hand. In ruil daarvoor krijgt hij geen maaltijd overhandigd maar een ijshoorntje. Hij pakt het ijsje aan en draait zich om. ‘For you Sir’, zegt hij tegen Hans die vlak achter hem zit. Niemand van de medepassagiers protesteert tegen dit oponthoud. En niemand anders die een ijsje krijgt. We zijn stomverbaasd.

Misschien komt het doordat Hans vandaag zijn Thaise outfit draagt – een donkerrood hemd van Oosterse snit. Al vindt hij zelf die uitleg veel te oppervlakkig. Waarschijnlijk heeft hij gelijk want voor de ingang van het warenhuis knikt de chauffeur hem nog eens respectvol na.

Kristien gezien door Mark