Broeierig

De heetste dag van deze zomer wordt verwacht op 27 april. Daarna moet de temperatuur geleidelijk weer dalen naar rond de 30 graden. De thermometer staat nu al wekenlang ver boven de 350. En dan mogen wij hier nog van geluk spreken met af en toe een warme bries van zee. Er zijn delen van Thailand waar je alleen maar uitgeput onder een boom kan liggen. In dit klimaat moet je gewoon niet teveel willen.

Maar lang niet iedereen kan zich dat veroorloven. Wat als je de kost moet verdienen in die broeierige hitte, bijvoorbeeld in de bouw? Tegenover ons ontbijtadresje is de startplaats van diverse bouwploegen. Kleine vrachtwagentjes rijden de mannen – en incidenteel een vrouw – ’s ochtends om 8.00 uur naar hun werkplek. Het is opvallend hoeveel mensen kleding dragen die ze helemaal bedekt, van hoofd tot voeten. Je bent natuurlijk sneller helemaal bezweet dan iemand in korte broek en bloot bovenlijf, maar drijfnatte kleren brengen ook verkoeling.

En uiteraard bescherming. De zonnestralen zijn onbarmhartig en een zonnesteek heb je hier zo te pakken. Het is verbijsterend om te zien hoe farangs nog steeds alle waarschuwingen in de wind slaan en hun witte lijf blootstellen aan de koperen ploert, vaak zonder enige bescherming.

Zelfs al ben je bedekt, dan kan de hitte nog tot nare huidkwaaltjes leiden. Door overmatig transpireren verstopte en ontstoken talgkliertjes bijvoorbeeld. Schimmelinfecties zijn ook talrijk. Veel en vaak douchen helpt tegen al dat ongemak Zolang je tenminste niet teveel zeep gebruikt. Goede bacteriën zijn nodig om de slechte om zeep te helpen.

Nog even en we hebben het ergste gehad. Over twee weken moeten we nog wel naar Bangkok. De bewoners klagen dat het er elk jaar warmer wordt. Ze wijten de temperatuurstijging aan het stijgende aantal wolkenkrabbers. Die gebouwen zouden met al hun glas en beton de warmte vasthouden. Misschien schuilt daar wel iets van waarheid in. In elk geval haalde ik van de week opgelucht adem toen ik hier aan wal stapte na een paar dagen in de metropool.

 

Kristien gezien door Mark