Elektronica

Koud terug uit Bangkok met een flinke stapel nieuwe dvd’s, blijkt de afstandsbediening van de speler lam. Nieuwe batterijen bieden geen soelaas. Wat nu?

In de hoofdstraat bij de haven zit een winkel met de kleurrijke naam Technomania. Die verkoopt geluidsapparatuur, zoals grote boxen die in de strandbars staan te dreunen. Maar een afstandsbediening? De eigenaar verwijst me naar de Panthip Plaza in Bangkok. Dat is een warenhuis van zes verdiepingen vol elektronica. Ik kom er nota bene net vandaan. Een nieuwe remote bestellen kan ik volgens hem beter vergeten. Reparatie in Bangkok biedt de meeste kans.

Dan schiet me te binnen dat ik door de kinderen eens op een werkplaats ben gewezen in een steegje tegenover de benzinepomp vlak bij huis. Een uitdragerij waar elektrische apparaten worden gerepareerd. De onderdelen liggen tot op straat. Ik word te woord gestaan door de chef die prima Engels blijkt te spreken. Hij kan me niet helpen, maar hij weet wie wel.

We worden teruggestuurd naar de haven. Naast de bank is volgens hem een winkel die dvd-spelers in de etalage heeft staan. Daar doen ze ook reparaties. Hoe we ook zoeken, we kunnen de winkel niet vinden. De bank staat op een hoek en rechts ervan is een restaurant en links een soort garage waarvoor quads staan geparkeerd. Ik wil het al bijna opgeven als ik naast die quads opeens een bord zie staan met de afbeelding van een schotelantenne. In het halfduister van de loods ontwaar ik een glazen toonbank, waarin dvd-spelers staan uitgestald. Dit is een heuse elektronicawinkel annex reparatieplaats.

De eigenaar is uitermate vriendelijk en spreekt goed Engels, maar denkt niet dat hij me kan helpen. Als ik hem hulpeloos vraag wat ik dan moet, besluit hij om het toch te proberen. Hij krijgt het plastic ding niet open want het is dichtgelast. Als ik aangeef dat ik het niet erg vind als hij het openbreekt, vraagt hij me over een uurtje terug te komen. Hij wil geen pottenkijkers.

Na de lunch rijden we terug. De monteur kijkt me triomfantelijk aan en toont op een tester dat alle knopjes het weer doen. Fantastisch! Ik ben net zo blij als hij. De behuizing zit weer keurige netjes dicht, zonder een schrammetje. Voor 5 euro ben ik uit de brand. Bovendien krijg ik de verzekering dat ik altijd terug kan komen als er weer iets loos is.

Kristien gezien door Mark